Know How #3

 

Guusje Kaayk

 

Vanaf 28 maart 2013 tot en met 4 mei in Het Klooster Tiel

 

“Tijdens de opening, maar ook op zaterdag 6 april om 15.00 uur, zal Guusje laten zien hoe je je eigen digitale tekening kunt maken met behulp van de app Brushes3. Neem dus je iPad of iPhone mee. Download daarvoor vooraf de gratis app Brushes3 en koop voor € 2,99 ook de layers. Website: www.ipadsketch.net

 

Opening: donderdag 28 maart om 20.00 uur in het Klooster

 

 

 

 

Know how3: Guusje Kaayk

Tekenkunst in beweging

Opening: donderdag 28 maart 20.00 uur

Tijdens de tentoonstelling Know How in het Klooster in Tiel toont Guusje Kaayk animaties en laat zij zien hoe deze tot stand komen. Ook toont zij daar de ‘making of’ van haar onderzoeksproject Being and Nothingness, waarin zij het grensvlak heeft gezocht tussen de twee autonome kunstvormen animatie en dans. Deze productie kwam tot stand in samenwerking met Conny Janssen Danst en met subsidie van het Fonds voor Beeldende Kunst Vormgeving Bouwkunst 2009. Daarnaast is er een selectie art-prints van haar getekende iPad-reportages te zien. Tijdens de opening op donderdag 28 maart, maar ook op 6 april om 15.00 uur, zal Guusje laten zien hoe je je eigen digitale tekening kunt maken met behulp van de app Brushes3. Neem dus je iPad of iPhone mee. Download daarvoor vooraf de gratis app Brushes3 en koop voor € 2,99 ook de layers.

Guusje Kaayk is kunstenaar en illustrator uit Tiel die zich al sinds eind vorige eeuw bezighoudt met het vastleggen van beweging. Gewapend met tekenblok en pastelkrijt bezoekt ze theater- en muziekvoorstellingen en registreert ze razendsnel schetsend wat ze ziet. Haar tekeningen zijn snelle puntige notities van lichaamsstanden.

Zo heeft ze honderden reportages gemaakt tijdens vele edities van onder meer Oerol en North Sea Jazz, maar ook in de Tielse schouwburg Agnietenhof. In 2011 ontdekte Kaayk de iPad en sindsdien volstaan vinger en een soort tekenpen om de bewegingen van dansers, acteurs en musici te documenteren. De tekeningen zijn te zien op haar website www.ipadsketch.net Onder het menu Pad-video’s kunt u in geanimeerde vorm zien hoe de registraties tot stand komen. (De iPad-video van Jazzy-Tiel 2011 draait in het Klooster).

Uit de Volkskrant van 5 januari 2013:
…”Interessant is dat Kaayk’s iPad-tekenen weer een fris artistiek idioom oplevert, want zowel de lijnvoering als het kleurenpalet wordt sterk beïnvloed door deze manier van werken. Een nieuw medium, een nieuwe tekenkunst.”

In haar stop-motionanimaties heeft Kaayk het genoegen uitgebuit om nu niet de beweging vast te leggen, maar deze zelf te bepalen. Haar eigen beeldtaal heeft zij vertaald in dansanimaties. De animaties worden vertoond op festivals en manifestaties in binnen-en buitenland

De films Noodlot, Secunde, Victory, Jailbreak en Birds draaien non-stop in Het Klooster.

In de dansanimatie Noodlot (2008) desintegreert de mens. Hij verliest zijn identiteit en raakt verward in een innerlijke strijd, die hem uiteindelijk meesleurt in de ultieme ondergang.
Secunde (2009) is een dansanimatie ter bezwering van de godin Abeguwo die in de hemel leeft, maar het op aarde laat regenen als ze urineert. In de animatie Victory (2010) gaat de danser het gevecht aan met haar eeuwige vijand de zwaartekracht.

Jailbreak (2011) is een abstracte videoclip bij het nummer Jailbreak van het album Heavens above van Eric Vloeimans/Gatecrash. De choreografie voor Jailbreak is geïnspireerd op de gelijknamige muziek en verbeeldt vijfhoeken met elk hun eigen identiteit. De grillige, angstaanjagende tonen worden afgewisseld door ronde, organische klanken en vormen de leidraad van de dans. Vogelzwermen in de Uiterwaarden van het Gelders Rivierengebied zijn haar inspiratiebron voor de animatie Birds. Getekende dansers worden meegevoerd door de honderden vogels.

Daarnaast is er ook een video-impressie te zien van het concert van Eric Vloeimans en Kinan Azmeh in de Balie Amsterdam op 4 en 5 oktober 2012, waarbij deze musici zich laten inspireren door de animaties Jailbreak en Birds.

 

Know how: Guusje Kaayk

28 maart tot en met 4 mei 2013

Het Klooster, Sint Agnietenstraat 26 in Tiel.

Do 14.00-20.00 uur, vr 14.00-17.30 uur, za 12.00-17.00 uur

Gemeente Tiel www.tiel.nl en Gemeenschap Beeldende Kunstenaars www.gbk.nl

 

Guusje Kaayk

Stationsstraat 32

4001CE Tiel

t.0344 616698

m.06 520 532 97

www.kaayk.nl

www.ipadsketch.net

 

Met dank aan:

 

 

 

 

Website door Wielands