Vriend & Vijand in Het Klooster

nog tot en met 6 december 2014.

Niek Verschoor, uit de serie Verborgen Krijgers / Hidden Warriors, 2014; kleurenfoto

Niek Verschoor, uit de serie Verborgen Krijgers / Hidden Warriors, 2014; kleurenfoto

In tentoonstellingsruimte Het Klooster in Tiel is tot en met 6 december werk te zien van negen kunstenaars rond het thema Vriend & Vijand. De exposanten zijn Natalia Cincunegui, Dre Edelbroek, Peter Hiemstra, Gerrie Laudy, Dagmar de Kok, Jan van Munster, Don Satijn, Niek Verschoor en Harm van der Zeeuw.

In oktober was Vriend & Vijand het thema van de Maand van de Geschiedenis. Dit thema doorkruist alle culturen en is van alle tijden, ook van nu. De invulling verandert alleen keer op keer, omdat wij als mens veranderen en zo ook onze ideeën en opvattingen. Het zegt iets over ‘wij’ en ‘zij’, hoe wij naar de ander kijken, hoe wij onszelf definiëren en welke plek wij als mens innemen in deze wereld. Misschien hebben we altijd een vijand nodig om vrienden te maken…of zou het ook anders kunnen? Wie is Vriend en wie Vijand? Hoe kijken beeldend kunstenaars tegen het thema aan? Een tentoonstelling met verrassende invalshoeken en heel verschillende uitingen: foto’s, tekeningen, schilderijen beelden en objecten.

Dagmar de Kok, Waarom de leeuw geen fruit eet, 2012; keramiek, glazuur

Dagmar de Kok, Waarom de leeuw geen fruit eet, 2012; keramiek, glazuur

Heroes and villains van Peter Hiemstra is gebaseerd op het liedje met de gelijknamige titel van de Beach Boys. Het gaat over helden en schurken en over de liefde voor een meisje. Wie is de boef en wie is de held? Dat hangt ervan af vanuit welk oogpunt je er naar kijkt. Het object is een samenvoeging van vormen en beelden, geïnspireerd op dit thema.

Gerrie Laudy, Zonder titel (Wolf), 2013; polyurethaanschuim, bont, oud handwerk, glasogen

Gerrie Laudy, Zonder titel (Wolf), 2013; polyurethaanschuim, bont, oud handwerk, glasogen

In de serie QR codes FREE – HOPE – CARE – SAFE verwijst Don Satijn naar de onthullingen van Edward Snowden over de spionagepraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Een inlichtingen- of veiligheidsdienst die privégegevens verzamelt van de burgers kunnen we die als vriend of vijand bestempelen? Is Snowden, die deze praktijken openbaart, onze vijand of vriend? De kunstenaar wil dus zeggen dat in ieder van ons zowel een vriend als een vijand schuilt.

Vriend & Vijand.

Het Klooster, St. Agnietenstraat 26
NL-4001 NB Tiel, t +31 (0)344-615352

donderdag 14.00-20.00 uur, vrijdag 14.00-17.30 uur, zaterdag 12.00-17.00 uur.

Fotografie door Gijs Heuff

Website door Wielands