‘Insecten in de kunst’ is de naam van de educatieve tentoonstelling die van 4 november tot en met 30 december in expositieruimte Het Klooster in Tiel te zien is. Hierin is werk opgenomen van kunstenaars die insecten in hun werk verwerken. Zowel letterlijk door dode exemplaren te gebruiken, als afbeeldend of verbeeldend door foto’s, tekeningen of schilderijen. Rond deze tentoonstelling organiseren centrum voor de kunsten De Plantage en de bibliotheek verschillende educatieve activiteiten.

Op de tentoonstelling zijn macrofoto’s van insecten te zien van Wim van Egmond. De koppen van deze piepkleine diertjes worden als reusachtige monsters vastgelegd. Bastiaan Meijer ontwerpt huisjes voor verschillende insecten. Deze worden geplaatst in parken, tuinen en straten, zodat iedere soort een eigen behuizing krijgt. De sieraden van Sarah de Graaf worden aangeduid als fluweelkevers en zijn gemaakt van geprepareerd linnen. En Rik van Schendel laat een installatie zien waarin opgeprikte insecten reageren op de lichtinval van de omgeving.
Verder is in de tentoonstelling werk opgenomen van Marieke Bekke (schilderijen), Wim van Desiré Haverkamp (monotypes), Cedric Laquize (autonome sculpturen), Gurt Swanenberg (objecten) en Niek Verschoor (foto’s). De tentoonstelling is te zien bij Het Klooster, Sint Agnietenstraat 26. Openingstijden: donderdag van 14.00 uur tot 20.00 uur, vrijdag van 14.00 uur tot 17.30 uur en zaterdag van 12.00 uur tot 17.00 uur. De tentoonstelling is samengesteld door de curatoren Piet Augustijn en Jack van Mildert. Beiden zijn ook de drijvende krachten achter de tentoonstellingen en educatieve exposities in het Gorinchem Museum.

Activiteiten in de bibliotheek en op school

Ook bij Bibliotheek Tiel is van alles te doen. Zo hangt er een levensgroot kunstwerk van Maaike Vellinga genaamd COCON. Het bijzondere hiervan is dat je erin kunt klimmen en kunt ervaren hoe het is om als een larve in een cocon te zitten. Op 9 november komt Eric Borrias naar de bibliotheek met zijn bekende kindervoorstelling van Erik of het kleine insectenboek. Meer informatie over deze activiteiten zijn te vinden op de website van Bibliotheek Rivierenland: www.bibliotheekrivierenland.nl.

Centrum voor de kunsten De Plantage verzorgt samen met enkele kunstenaars workshops op de scholen.


 

 

Website door Wielands