De Cellen: Sylvia Evers

27 maart – 3 mei 2014

uitnodiging

Sylvia Evers maakt poëtische, verstilde beelden van keramiek; mensfiguren, dierfiguren of hybride vormen daarvan. In haar werk reflecteert ze op de wisselwerking tussen twijfel en overtuiging en balanceert ze op de scheidslijn tussen kwetsbaarheid en weerbaarheid. Kwetsbaarheid, schuilend in onvermogen en ontdaan van poses en maskers, wordt zichtbaar gemaakt. Het tonen van onvermogen levert beelden op die ontwapenend en ontroerend zijn en juist daardoor aan kracht winnen.
Sylvia Evers (1971) maakt met haar keramische beelden, poëtische, verstilde voorstellingen, van het menselijk lichaam, symbolische handelingen en dierlijke gedaanten. Het wit gebakken keramiek vergroot de uitstraling van onschuld en schoonheid van de beelden.

Haar dieren hebben soms menselijke trekken en de mensen soms iets dierlijks. Een vaak afgebeeld dier is het hert, gewapend met gewei of het gewei afgelegd, eenzaam, zichzelf uitgebreid spiegelend of als slachtoffer van een onbestemd onheil. Als het over menselijke gedaantes gaat zijn de menselijke tekortkomingen een belangrijk uitgangspunt. Zij zelf zegt daarover: “Schoonheid ligt voor mij in het menselijk onvermogen inherent aan het bestaan. Daarin schuilt de existentiële strijd waaraan niemand ontkomt.”

Altijd weet Evers de beelden te voorzien van berusting en verstilling.

“De figuren van Sylvia Evers voldoen aan de definitie van ‘wezen’: het werkelijk zijnde, het essentiële, hetgeen een ding maakt tot wat het is. In haar beelden schuilt een essentieel soort ‘zijn’, een kern, alsof ze de huls van de realiteit hebben afgelegd en alleen het wezenlijke van hun zijn overblijft.” (Peter Delpeut 2013)

De Cellen – een reeks exposities – samengesteld door beeldend kunstenaar Cor Litjens

Fotografie: Gijs Heuff

Het zijn ruimten voor contemplatie en concentratie

 De Cellen: Sylvia Evers van 27 maart – 3 mei 2014

het Klooster, Sint Agnietenstraat 26, 4001 NB Tiel

Open: do 14.00-20.00 uur, vr 14.00-17.30 uur, za 12.00-17.00 uur

http://gbk.nlhttp://tiel.nl – Facebook

Website door Wielands